Meditative malerier

Bildene som vises her er oljemalerier laget i formater som varierer fra små intime til større arbeider. De er malt i et abstrakt modernistisk språk.

Det handler naturligvis om å utfolde sitt fag og kunne sin kunsthistorie.
Men mest handler det om å påføre maling på underlaget – med sparkler og kniv.
For meg handler det om tilstedeværelse i handlingen.
Om tilstedeværelse i valgene av linjen, av fargen, av valøren, av komposisjonen, av helheten. Om alle korrigeringene. Hva bildet selv vil fortelle og hva jeg kan bære fram.

Denne gangen oppsto ideen om å ta i bruk 10-20 år gamle tuber med oljemaling jeg hadde liggende.
Sånne halvtørre og umedgjørlige.
Da må det bli pastost – da må male-prosessen bli leken og litt mer ut av kontroll enn vanlig. Altså påføre tykke lag med maling og skrape ned – og se hva som oppstår. Mange ganger. Helt til komposisjonen tilsynelatende ser enkel ut, men med en fylde.
Noen lag og nivåer og sammenstillinger som tar bildet ut av det endimensjonale og antyder den kompleksitet vi alle er.
Det er i sporene av denne prosessen at jeg opplever at malerisk skjønnhet kan oppstå.
Slik det vakre i kjærestens blikk eller berøring kan åpne nye rom i oss.

Jeg kan godt like malerier som er abstrakte fordi de kan peke forbi. Mot en ny forståelsesform, et nytt syn, et uferdig «Noteblad».

Der musikk baserer seg på det abstrakte språket lyd, baserer maleriet seg på det abstrakte språket lys. Det finnes gode musikere som spiller farge-klanger – det finnes gode malere som byr på musikk. Det er så mye å strekke seg etter, det er så fint når en kreativ flyt åpner seg.

Det oppsto en flyt når jeg først kom inn på det visuelle språket i «Fra en hage». Det gikk plutselig lekende lett å undersøke varianter av motivet – møtet mellom abstrakt maleri og forestillinger om naturens iboende fruktbarhet.

Som mennesker er vi spent fast i krysningspunktet mellom repetisjonen og en større kreativitet. Mellom hodet og hjertet.
Vår store poet Stein Mehren skrev «Menneske, bære ditt bilde frem».
Dette er de malerier jeg har å bidra med nå.